Elektrozaken uit de Kempen kunnen voor hun elektronische afval terecht bij Harzé op de Aarschotseweg 15 in Herentals. Harzé is trouwens een officiëel inzamelpunt voor Recupel.



Het Europees Parlement lanceert strengere normen voor de inzameling en recyclage van kapotte koelkasten, overbodige gsm's en ander elektronisch afval.

Om recyclage te stimuleren wil Europa de consumenten mogelijkheden bieden om klein afval terug te brengen naar de grotere elektrowinkels zonder dat ze een nieuw apparaat moeten kopen.

Vandaag kan je uit een ton gsm's zo'n 300 gram goud winnen, terwijl een ton gouderts amper 2 à 3 gram goud bevat.  Het massaal stockeren van klein elektro-afval is geen taak voor handelszaken.

Met een overgrote meerderheid schaarde het halfrond in Straatsburg zich achter de versterking van de richtlijn over elektrisch en elektronisch afval. In 2016 moeten de meeste lidstaten 45 ton e-afval hebben ingezameld voor iedere 100 ton e-goederen die drie jaar eerder werd verkocht. Tegen 2019 moet 65 procent ingezameld worden.

Harzé in Herentals officiëel inzamelpunt voor Recupel
België is één van de beste leerlingen van de klas. In ons land wordt via Recupel bijna 10 kilogram per inwoner per jaar opgehaald, terwijl de huidige Europese doelstelling slechts 4 kilogram bedraagt. Zo zamelt België volgens Agoria nu reeds 42 procent van de jaarlijks verkochte massa aan elektrotoestellen in.

Er moet dus nog een inspanning van ruim 20 procent geleverd worden. De federatie van de technologiesector meent dat deze doelstelling moeilijk haalbaar wordt indien afvalhandelaars blijven ontsnappen aan de verplichtingen.

Stimulans
Om recyclage te stimuleren biedt de nieuwe Europese wetgeving consumenten mogelijkheden om kapotte gsm's en ander klein afval terug te brengen naar de winkels, zonder dat een nieuwe aankoop verplicht is.

De beste en snelste oplossing in Vlaanderen is dat de winkels hun elektronische afval naar Harzé in Herentals brengen.

Wel gaat het enkel om winkels met een verkoopsoppervlakte groter dan 400 vierkante meter. Bovendien kunnen winkels vrijgesteld worden indien er een alternatief inzamelsysteem voorhanden is. De zelfstandigenorganisaties Unizo en NSZ zijn vragende partij. "Het massaal stockeren van klein elektro-afval is geen taak voor handelszaken", luidt het.

Contact : Harzé Herentals, Aarschotseweg  15, 2200 Herentals,  tel. 014-21 56 26, hilde@oudemetalen-harze.be - lid VOKA, UNIZO, houder van het Milieucharter van de provincie Antwerpen 2011,  Officiëel Recupel verzamelpunt.

Van 2 tot en 14 april 2012 is Harzé gesloten voor aanpassingswerken - op 16 april is de zaak opnieuw open.

(Bron Harzé Herentals / belga)